Un consultant politic susţine că discuţia despre ofiţerii acoperiţi este ”inconştient de lejeră” în spaţiul public românesc, precizând că declaraţii precum cele ale lui Traian Băsescu în acest sens ar putea chiar vulnerabiliza instituţii ale statului.
Cozmin Guşă consideră afirmaţiile fostului preşedinte drept ”derapaje” care, în opinia sa, ar trebui sancţionate chiar de către CSAT, scrie realitatea.net. Discuţia despre ofiţerii acoperiţi ”este inconştient de lejeră în spaţiul public românesc”, consideră Cozmin Guşă.
”Mă deranjează lejeritatea cu care un om care a condus România şi care ar fi trebuit să se califice la locul de muncă în 10 ani discută despre ofiţeri acoperiţi şi într-un sens peiorativ, la fel ca Victor Ponta, din condiţia lor posibilă de culpabili, dacă dânşii consideră că a fi ofiţer acoperit este culpabil.
Probabil că sunt primii vizaţi într-o eventuală discuţie publică, de-a fi fost la rândul lor ofiţeri acoperiţi. Există nişte categorii, pe lângă aceşti culpabili, care pot să fie foşti ofiteri acoperiţi care nu şi-au făcut treaba cum trebuie sau chiar foşti ofiţeri ai statului comunist care au cam trădat în 1989, fie că şi-au însuşit bunuri ale fostei Securităţi, şi-au mai deservit din când în când structurile de informaţii… asta este o categorie care blamează această entitate de ofiţeri acoperiţi.
Sunt alţii necalificaţi care vorbesc despre asta, de la fel de fel de analişti chiar până la Victor Ponta, sau sunt unii timoraţi care nu se simt bine cu această calitate de ofiţeri acoperiţi”, a explicat Cozmin Guşă.
Consultantul politic a explicat situaţia ofiţerilor sub acoperire de la noi
Am ajuns la o situaţie ”aberantă” în care considerăm că un ofiţer acoperit este ceva nociv, ”ceva asemănător baronului”, consideră consultantul politic. ”Ponta face referire la un ofiţer acoperit care ar putea conduce partidul, fără să fie deranjat că partidul a fost condus de baroni”, completează acesta.
Un ofiţer acoperit, spune Guşă, este un om care execută misiuni secrete în favoarea statului respectiv. ”Dacă statul e defect, e o altă discuţie. Băsescu să ne spună cât de defect este statul pe care l-a păstorit atâţia ani de zile”, a mai menţionat consultantul politic. În contrapartidă, susţine Guşă, ”baronul, care e permis în continuare în România, ar fi sămânţa disoluţiei statului român, adică într-o totală opoziţie cu ceea ce presupunem că ar fi un ofiţer acoperit. Noi discutăm ”cu lejeritate şi fără intervenţie despre asta”, adaugă consultantul politic.
Sesizarea acestor derapaje în spaţiul public ar trebui să vină din partea CSAT, a mai afirmat Cozmin Guşă. ”Nu poţi să permiţi să demonizezi această calitate de ofiţer acoperit care este prezentă în oricare stat”, a precizat acesta. ”Ce mai este statul acesta dacă un fost preşedinte şi un fost prim-ministru se ţin de mână şi nimeni nu ii trage la răspundere că poate vulnerabilizează instituţiile statului român?! Începem să bagatelizăm rolul anumitor categorii în societate şi să tolerăm altele, precum baronii…”, a adăugat consultantul politic.
”În istorie, un anumit general al statului totalitar, Pacepa, a fost la început condamnat, apoi n-a mai fost condamnat în condiţiile în care a oferit pe tavă o reţea de ofiţeri acoperiţi ai statului român care executau misiuni – mulţi dintre ei şi-au pierdut viaţa – şi această dezbatere trebuie să inceapă de la cazul Pacepa”, crede Cozmin Guşă.
Dacă noi considerăm normal să ne batem joc de ofiţeri acoperiţi care execută misiuni pentru statul român, atunci ”greşim profund”, susţine consultantul politic. ”Statul va deveni mult mai slab, în această logică strâmbă. Nu câştigăm nimic în dezvaterea publică dacă afirmăm că cineva este un ofiţer acoperit. Câştigăm dacă vedem cum un ofiter acoperit este tolerat să execute misiuni ilegale împotriva statului român. Dacă devoalăm ofiţeri acoperiţi pentru că aşa le place lui Ponta sau Băsescu este o dovadă de inconştienţă”, a mai precizat Guşă.
Consultantul politic consideră că ar trebui intervenit la cel mai înalt nivel pentru a se bloca ”acest gen de discuţie”.
Conzultantul politic susţine că, probabil, ”Laura Kovesi, urmărind acest scandal, a sesizat şi acest element care nu este deloc de neglijat… faptul că în lupta împotriva corupţiei, în încercarea de a stabili fapte care au devalizat bugetul român, SIE nu a contribuit”.